Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Tunneldeel Isabella voor de Maasdeltatunnel afgezonken en tegen Alara geplaatst

6 november 2023. Het tweede tunneldeel van de Maasdeltatunnel, genaamd Isabella, heeft volgens Rijkswaterstaat vandaag om 06.30 uur de werkhaven bij Damen-Verolme verlaten en passeerde om 07.15 de bouwketen van BAAK en Rijkswaterstaat. Daarna werd het tunneldeel in de juiste positie gemanoeuvreerd. Onderstaande foto's zijn gemaakt om 13:00 uur, kort voordat het afzinken om 13:30 uur begon. Meer op de website van de Blankenburgverbinding. Bekijk een animatie van de afzinkoperatie. En de video van Rijkswaterstaat hieronder:


Tunneldeel Isabella afzinkmoment - 6 november 2023
Tunneldeel Isabella in positie voor het afzinken, gezien van de zijkant. Links het mangat, de rode pijp, om in het tunneldeel te kunnen komen. Het tunneldeel drijft slechts enkele decimeters bover water. Links en rechts liggen twee pontons met lieren die gebruikt worden bij het afzinken.

Tunneldeel Isabella afzinkmoment - 6 november 2023
Nogmaals Isabella maar nu vanaf het uitzichtpunt, dat naast de tunnel staat.

Tunneldeel Isabella afzinkmoment - 6 november 2023
De noordelijke toerit van de Maasdeltatunnel met op de achtergrond Isabella.


Afzinkoperatie tunneldeel Isabella vanwege storm Babet verplaatst naar 6 november

20 oktober 2023. De zware storm Babet raast op dit moment over het noordwesten van Europa en ook over het noorden van Nederland. Deze storm heeft ook effect op de stroming in het Scheur, waardoor het afzinken van het tunneldeel te risicovol is en morgen niet door kan gaan.

Met het oog op dit soort omstandigheden zijn reservemomenten gepland. Het afzinken van dit tunneldeel is nu gepland op 6 november. Voor het succesvol kunnen afzinken staan voorspelbaarheid en veiligheid voorop en moet ieder aspect van deze complexe operatie kloppen. De vaarweg wordt daarom in dit weekend niet afgesloten voor scheepvaart en de Boulevard bij Rozenburg ter hoogte van het bouwterrein blijft open voor het verkeer. Het informatiecentrum is op 21 oktober geopend van 11.00 uur tot 15.00 uur.

Meer op www.blankenburgverbinding.nl.


Nieuwe datum afzinken tweede tunneldeel Maasdeltatunnel: zaterdag 21 oktober 2023

13 oktober 2023. Het afzinken van het tweede tunneldeel van de Maasdeltatunnel vindt plaats op zaterdag 21 oktober. Dit is twee weken later dan eerder aangegeven omdat er meer tijd nodig is om de benodigde voorbereidingen voor de afzinkoperatie te treffen. Zie meer op de website van de Blankenburgverbinding. Mocht het afzinken op 21 oktober niet door kunnen gaan, dan is er nog een reservemoment beschikbaar, namelijk maandag 6 november.


Nieuwe datum afzinken tweede tunneldeel Maasdeltatunnel: zondag 8 oktober 2023

14 juli 2023. Zondag 8 oktober is de nieuwe datum waarop het tweede tunneldeel van de Maasdeltatunnel wordt afgezonken. Voor de operatie wordt het Scheur ter hoogte van de Blankenburgverbinding voor alle scheepvaart ongeveer een etmaal afgesloten. Zie meer op de website van de Blankenburgverbinding.


Afzinkmoment Maasdeltatunnel van tunnelsegment Isabella afgebroken

29 april 2023. Tientallen mensen waren naar het uitzichtpunt over het Scheur gekomen om het invaren van het tweede tunnelsegment genaamd Isabella mee te maken. Echter, tijdens het invaren van het tunneldeel brak er een kabel aan de zuidkant. Hierdoor botste Isabella tegen een tijdelijke kade. Om mogelijke schade aan het kopschoot, de tijdelijke wand, te inspecteren is besloten het afzinkmoment af te breken. Meer op de website van de Blankenburgverbinding met informatie en video.

Afzinkmoment Isabella - 29 april 2023
Tunnelelement Isabella wordt naar de afzinklocatie gevaren.

Afzinkmoment Isabella - 29 april 2023
Twee krachtige sleepboten doen het werk.

Afzinkmoment Isabella - 29 april 2023
Talrijke publiek volgt de vorderingen.

Afzinkmoment Isabella - 29 april 2023
Tunnelelement Isabella hier nog in de vaargeul.


Lekkage verholpen, Nieuwe Waterweg weer open voor scheepvaartverkeer

2 april 2023. Zie het bericht bij de NOS: Lekkage verholpen, Nieuwe Waterweg weer open voor scheepvaartverkeer.

Scheepvaart Nieuwe Waterweg tot morgen gestremd door lek in nieuwe tunnel

1 april 2023. Zie het bericht bij de NOS: Scheepvaart Nieuwe Waterweg tot morgen gestremd door lek in nieuwe tunnel.


 

Afzinkmoment Maasdeltatunnel: tunnelsegment Alara bij Rozenburg geplaatst

31 maart 2023. Om ongeveer kwart voor acht vertrok het eerste tunnelsegment genaamd Alara, 205 meter lang, naar de afzinklocatie bij Rozenburg. Op 15 april is het tweede segment Isabella, 185 meter, aan de beurt aan de Vlaardingse zijde van het Scheur. Honderden mensen volgden het evenement vanaf verschillende locaties. Voor publiek waren twee tribunes opgesteld aan beide zijden van het Scheur. Personeel van BAAK en Rijkswaterstaat volgde het proces vanaf verschillende plekken. Het herfstachtige weer met stevige wind en veel regen maakte dat de omstandigheden voor publiek niet erg fijn waren, en vooral niet voor fotografen.

Afzinkmoment Alara - 31 maart 2023
Tunnelsegment Alara vanaf de twee masten links, tot aan de twee rode bollen rechts.

Rond half elf was het tunnelelement Alara aangekomen nabij de afzinklocatie. Wie spektakel verwachtte kwam wellicht wat bedrogen uit. Het tunnelelement stak slechts zo'n 30 centimeter boven water uit. De rest van de tunnelbak lag verborgen onder water. Het meest zichtbaar waren de vier lierpontons, Flip, Els, Gre en Han, die moesten zorgen voor het loodrecht afzinken op de locatie. De rode mast/buis is het mangat dat toegang geeft tot het tunnelsegment voor bevestiging aan de toerit. De afmetingen worden duidelijk bij het zien van het personeel op de pontons.

Afzinkmoment Alara - 31 maart 2023
Het 90 graden draaien is begonnen.

Voor het indraaien van het tunnelsegment moest gewacht worden tot ca. 12:15 uur, waarop stroming minimaal zou zijn. Het tunnelsegment werd door de sleepboten 90 graden gedraaid en richting toerit van Rozenburg gevaren. Het afzinken gebeurde later in de avond. Op deze pagina enkele foto's van het afzinkmoment.

Afzinkmoment Alara - 31 maart 2023
Het tunnelsegment ligt bijna klaar om naar de toerit van Rozenburg te worden geduwd, ongeveer waar de hoge bouwkraan staat.

De Blankenburgtunnel en -verbinding in 2023

Op 13 september 2018 gaf de minister het startsein voor de aanleg van de lankenburgverbinding. Er is inmiddels al veel werk verzet en de nieuwe snelweg en tunnels vorderen gestaag. De af te zinken tunneldelen liggen al klaar om naar de bouwlocatie te worden gesleept, later in 2023. Bekijk de website van Rijkswaterstaat. Wat verscheen er eerder....

Terugblik Blankenburgverbinding 2022: bekijk de video van RWS

Aanleg van de Blankenburgverbinding in beeld

Volg de ontwikkelingen van de aanleg van de Blankenburgverbinding met deze fotoshow (t/m 2021).

Blankenburgverbinding
Schematische afbeelding van het Ontwerp-tracébesluit voor de Blankenburgverbinding, september 2015, Rijkswaterstaat.


Startsein aanleg Blankenburgverbinding - 18 september 2018
Duidelijke vermelding van de activiteiten.

10 december 2023