Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Fonds 1818 steunde met ruim tien miljoen euro projecten in 19 gemeenten, waaronder Midden-Delfland

31 januari 2023. Een buurttuin, een scholierendebat, activiteiten voor ouderen: wie door Midden-Delfland rijdt, ziet al jarenlang allerlei sociale projecten die mede met het geld van Fonds 1818 zijn opgezet. Dat was in het jaar 2022 niet anders. Wél anders waren de speciale acties van het regionale vermogensfonds om organisaties en mensen in nood te helpen. Met deze tijdelijke donatieprogramma’s, die nog steeds lopen, wijkt Fonds 1818 af van het reguliere beleid. “In tijden van nood zijn we flexibel.”

Fonds 1818, het regionale vermogensfonds voor organisaties en groepjes bewoners die de samenleving mooier maken, heeft een duidelijk donatiebeleid. Maar het fonds heeft óók oog voor de actualiteit die soms vraagt om flexibiliteit en improvisatie. “We kijken niet weg van noodsituaties zoals de huidige energiecrisis”, vertelt Fonds 1818-directeur Sanne ten Bokkel Huinink. “Als de tijd om actie vraagt, dan helpen we waar mogelijk. Ook als dit betekent dat we tijdelijk projecten steunen die we normaal niet zouden steunen.”

Energie, opknappen en verduurzamen

Een deel van de 10,2 miljoen euro die Fonds 1818 in 2022 gaf aan sociale projecten in negentien gemeenten, waaronder Midden-Delfland, ging dan ook naar die tijdelijke en speciale acties. Waar moeten we dan zoal aan denken? Sanne ten Bokkel Huinink: “Aan ruim driehonderd organisaties die het dichtst bij ons staan en die we in de afgelopen jaren al steunden, hebben we aangeboden om deze winter een deel van hun extra energiekosten te betalen. Ook maken we het deze maanden mogelijk dat een groot aantal buurt- en wijkorganisaties hun gebouwen kunnen opknappen en verduurzamen. Eén van de locaties in Midden-Delfland die hier gebruik van maakt, is buurtcentrum de Kickerthoek van Stichting Welzijn Midden-Delfland (SWMD) in Den Hoorn. Zo houden de organisaties zich hopelijk staande, vinden zij de oplossingen om op eigen kracht verder te gaan én kunnen zij hun energie blijven steken in al die mooie projecten die wij zo graag steunen met donaties.” Overzicht van donaties in Midden-Delfland.

Een parel uit Midden-Delfland

Als we het hebben over projecten uit Midden-Delfland die Fonds 1818 graag steunt bínnen het reguliere donatiebeleid, plaatst het fonds graag de schijnwerpers op een bijzonder initiatief uit 2022: The Base in Maasland. “Deze jongerensoos is door vrijwilligers helemaal opgeknapt. Nu heeft de jeugd van Maasland eindelijk een eigen plek gekregen”, vertelt Vanessa Verhoeven, projectadviseur voor Midden-Delfland. In 2022 steunde Fonds 1818 in Midden-Delfland dertien projecten met een totaalbedrag van 72.669 euro. “Maar er is meer donatiegeld naar Midden-Delfland gegaan dan dit bedrag”, legt Vanessa uit. “Dat komt doordat we ook projecten steunen die in meerdere gemeenten plaatsvinden, zoals Varend Corso en Koren zingen voor Ouderen.”

Wat brengt 2023 aan mooie projecten?

In het komende jaar blijft Fonds 1818 alert op actuele behoeften. Maar de medewerkers kijken vooral heel erg uit naar alle plannen die Midden-Delfland en de andere achttien gemeenten in de fondsregio mooier maken. In totaal heeft Fonds 1818 voor 2023 een donatiebudget van 10,7 miljoen euro beschikbaar. Op welke plannen broeden de organisaties en groepjes bewoners in Midden-Delfland? Sanne ten Bokkel Huinink: “Alle projecten voor een socialer, groener en inclusiever Midden-Delfland zijn natuurlijk van harte welkom. Maar ik zou in het bijzonder groepjes enthousiaste buurtbewoners willen oproepen om geld aan te vragen voor hun initiatieven. Met een klein project kun je al een groot verschil maken voor je buurt. Daaraan leveren wij heel graag onze bijdragen.”

Alle informatie over Fonds 1818 en het indienen van een aanvraag is te vinden op fonds1818.nl.

Bron: Persbericht Fonds 1818, 30 januari 2023.

02 februari 2023