Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Start weidevogelbroedseizoen en excursies

27 februari 2023. De eerste grutto’s zijn neergestreken in de plassen van de Wollebrand en het Kraaiennest. Daarmee gaat het weidevogelseizoen in Midden-Delfland weer beginnen. Vrijwilligers en boeren hebben al de nodige voorbereidingen getroffen om dit voorjaar de weidevogels weer een thuis te geven in onze mooie polders. Dit jaar staan er maar liefst 45 zonnepompen opgesteld die op verschillende locaties natte plekken in het weiland maken voor de weidevogels. Deze zogenaamde ‘plas-dras’ plekken zijn heel belangrijk voor de weidevogels en hun kuikens. Ze vinden hier voedsel en beschutting tegen roofdieren.

Zonnepomp in de Klaas Engelbrechtspolder, langs de Voddijk.
Zonnepomp in de Klaas Engelbrechtspolder, langs de Voddijk. Foto HGr.

Traditiegetrouw trapte de Vogelwerkgroep Midden-Delfland op 1 maart het seizoen af met boeren en vrijwilligers tijdens de Startavond. Daarna is het wachten op het eerste kievitsei. Houd daarvoor op twitter ‘Weidevogels_MD’ in de gaten. Vanaf 1 maart sluiten ook de meeste wandelpaden door het boerenland, zodat de weidevogels ongestoord kunnen nestelen en broeden.

Excursies

Vogelexcursies Vogelwerkgroep Midden-Delfland en Agrarische Natuurvereniging Vockestaert organiseren weer een beperkt aantal excursies in Midden-Delfland. Zondag 19 maart start de excursie in het Kraaiennest in alle vroegte als de vogels het meest actief zijn. Het Kraaiennest is in 2020 heringericht en dat heeft naast grutto’s veel andere bijzondere vogels aangetrokken. Ontdek dit nieuwe vogel-pareltje op verschillende momenten in het seizoen en hoor van de experts van de Vogelwerkgroep wat we doen om nog meer vogels in ons mooie gebied te krijgen.

De excursies vinden plaats op:

  •  19 maart – locatie Kraaiennest van 8.00 tot 10.00 uur.
  •  23 april – locatie Kraaiennest van 7.00 tot 9.00 uur.
  •  21 mei – locatie Duifpolder/Commandeurspolder van 7.00 tot 9.00 uur.
  •  18 juni – locatie Kraaiennest van 7.00 tot 9.00 uur.

Opgeven kan tot de woensdag vóór de excursiedatum via floor@vockestaert.nl. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging met details over de startlocatie. De excursies zijn los te boeken en kosteloos. Meer info www.vockestaert.nl en www.facebook.com/vogelsmiddendelfland.

Bron: Persbericht Fonds 1818, 30 januari 2023.

04 maart 2023