Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Verenigingen in beroep bij Raad van State tegen het bestemmingsplan Maaslandse Zoom

20 november 2023. De Historische Vereniging Maasland en de Midden-Delfland Vereniging hebben gezamenlijk beroep aangetekend bij de Raad van State tegen het bestemmingsplan Maaslandse Zoom. Dit plan maakt een bijna 18 meter hoog appartementengebouw mogelijk. Zo’n hoog gebouw past niet in een landelijk dorp en zeker niet binnen het provinciaal beschermde landschap van Midden-Delfland. Het gebouw zal boven alles uitsteken en tot ver in de omtrek zichtbaar zijn. Het vertrouwde dorpsaanzicht met de twee kerktorens zal daarmee voorgoed veranderen.

Maaslandse Zoom Boumare Commanderij verhoogd
Maaslandse Zoom Boumare Commanderij verhoogd.

Daarnaast zijn de plannen in strijd met het eigen beleid van de gemeente Midden-Delfland. Twee jaar geleden stelde de gemeenteraad in zijn Omgevingsvisie nog een maximale bouwhoogte van vier woonlagen (ca. twaalf meter) vast. Met het plan Maaslandse Zoom wordt deze grens met zes meter overschreden.

Beide verenigingen maakten daarom eerder via een zienswijze bezwaar tegen de plannen. De gemeenteraad was in zijn vergadering van 26 september niet gevoelig voor hun bedenkingen en handhaafde de maximale bouwhoogte.

Maaslanders verontrust

Intussen hebben tientallen verontruste Maaslanders bij de Historische Vereniging Maasland aan de bel getrokken. Zij zijn fel gekant tegen deze hoogbouw en spreken van een ‘onverteerbare aantasting van het dorpsgezicht’.

De twee verenigingen voelen zich zodoende extra gesterkt om in beroep te gaan bij de hoogste bestuursrechter. Zij verzoeken de bouwhoogte terug te brengen naar max. twaalf meter, vergelijkbaar met de appartementsgebouwen in de naastgelegen Commanderij.

Bron: Persbericht Historische Vereniging Maasland en de Midden-Delfland vereniging - 20 november 2023.

21 november 2023