Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Expositie Nationaal Sleepvaart Museum Maassluis: 'Bouwen voor het Buitenland'

20 februari 2023. Buitenlandse opdrachtgevers zijn altijd van groot belang geweest voor Nederlandse werven. Voor de sleepvaart was en is dat nog steeds het geval. Al in 1884 werd in Nederland een sleepboot voor Engelse rekening gebouwd, die pas in 1963 werd gesloopt. Verder weg, tot in Zuid-Amerika en Azië, werd de faam van in Nederland gebouwde sleepboten verspreid doordat voor buitenlandse havenwerken de baggermolens en bakken door Nederlandse sleepboten werden aangevoerd. Onder de indruk hiervan bestelden de buitenlandse opdrachtgevers voor zichzelf ook sleepboten. Goede voorbeelden daarvan zijn de hier gebouwde slepers voor de Argentijnse regering. Een nieuwe tentoonstelling in het Nationaal Sleepvaart Museum te Maassluis

Expositie Nationaal Sleepvaart Museum - 20 februari 2023
Antar ex Edgar Bonnet 1990 te Port Said. Foto NSM.

We nemen een flinke stap in de tijd en komen in de jaren vijftig van de vorige eeuw terecht. De opdracht in 1953 voor de bouw van de fraai gelijnde Edgar Bonnet, korte tijd de sterkste sleepboot ter wereld, kwam van de Suezkanaal Maatschappij. Gedurende de vijandelijkheden rond dit kanaal in 1956 werd het schip, nog bijna nieuw, tot zinken gebracht, vervolgens door Nederlanders gelicht en later onder de minder politiek gevoelige naam Antar weer in de vaart gebracht. In de jaren 70 was er sprake van de enorme groei in de offshore-industrie. Nederlandse werven leverden een aantal stevige bevoorradingsschepen af, want op de Noordzee zijn de weersomstandigheden vaak heftig. Daarnaast werd standaardisering dé succesformule in de tweede helft van de vorige eeuw. Kommer Damen vond het uit en het betekende seriematige bouw van slepers zowel op zijn werven hier als in het buitenland.

Expositie Nationaal Sleepvaart Museum - 20 februari 2023
Signal Russ slpb 1939 gebouwd Kinderdijk.

Expositie Nationaal Sleepvaart Museum - 20 februari 2023
Cornelis 1930 gebouwd Kinderdijk.

Dichterbij huis, voor Belgische, Duitse, Franse en zelfs Zwitserse opdrachtgevers liepen vooral binnenvaartsleep- en later veel duwboten van stapel. De Bern (1923) is een voorbeeld van een indrukwekkend sterke Zwitserse radersleepboot met een vermogen waar menig zeesleepboot niet aan kon tippen en die in staat was de Rijn tot aan Bazel met een aantal geladen sleepschepen te bereiken.

Mede dankzij innovatieve concepten, zoals van Voith-Schneider, ASD (Damen), Rotor (Kotug), Carrousel (Multraship) en EDDY zijn Nederlandse sleepboten zeer gewild in het buitenland.

Expositie Nationaal Sleepvaart Museum - 20 februari 2023
Bis Viridis - 2018 - DAMEN RSD TUG-2513.

Met fraaie foto’s, modellen laat de wisseltentoonstelling “Bouwen voor het Buitenland” zien hoe vanaf het prille begin met stoomslepers tot de hightech slepers van nu die volledig elektrisch kunnen varen en slepen is het duidelijk dat de Nederlandse werven een prominente rol in deze tak van industrie spelen.

Een bijzonderheid die vermeld moet worden is dat dit de laatste wisseltentoonstelling is die door Nico Ouwehand is samengesteld. Gezien zijn gevorderde leeftijd vindt hij het tijd om te stoppen.

De tentoonstelling “Bouwen voor het Buitenland” is te zien in het Nationaal Sleepvaart Museum te Maassluis van 25 februari tot en met 27 augustus 2023.

Bron: Persbericht Nationaal Sleepvaart Museum, 20 februari 2023.

21 februari 2023